skip to Main Content

2020 WEEK 47

 1. Cézembre boek 1 van 2, Nicolas Malfin, Silvester Strips Uitgeverij, HC 24,95. (Saint-Malo, augustus 1944, de oorlog woedt voort. Op de basis van het Franse eiland Cézembre probeert het Duitse leger de opmars van Amerikaanse troepen tegen te houden. Terwijl de strijd voor de bevrijding van hun stad aan de gang is, proberen de achttienjarige Ewan, en zijn vrienden Corentin, Marie en Théo zich bij het verzet aan te sluiten.)
 2. De Engelen van Auschwitz, Emilio van der Zuiden/Stephen Desberg, Silvester Strips Uitgeverij, HC 24,95. (Auschwitz is tegenwoordig een stilte die brult. Een stilte om ons de echo van de verschrikkingen te laten voorstellen, de herinnering aan het geschreeuw en de gebeden. Tussen de portretten ter nagedachtenis hangt dat van David. De blik van pijn, maar ook van hoop. De wil om niet te zijn achtergelaten, om de grip niet los te laten. Want zelfs in het hart van de onmenselijkheid kunnen de engelen nooit ver weg zijn. En degene die huilt is niet altijd degene die het meest lijdt.)
 3. Legende van de scharlaken wolken – Het masker van Fudo boek 4 van 4: Vlees, Saverino Tenuta, Silvester Strips Uitgeverij, HC 17,95.
 4. Simak 2: Dodelijke spelletjes, Jean-Michel Ponzio/Jerry Frissen, Uitgeverij Daedalus, 9,25, HC 20,50.
 5. USA über alles 3: De rode schaduw, Maza/Jean-Pierre Pécau, Uitgeverij Daedalus, HC 20,50.
 6. Merlu 1: De weg van de nederlaag, Jérôme Phalippou/Thierry Dubois, Silvester Strips Uitgeverij, HC 19,95. (Mei 1940. Te midden van de stroom vluchtelingen probeert een kolonne vrachtwagens het front te bereiken, maar de Duitse doorbraak blijkt onstuitbaar. De hele troep wordt gevangengenomen. De 25-jarige soldaat Georges Colin is niet van plan weg te rotten in een kamp. Hij ontsnapt bij de eerste gelegenheid en keert terug naar huis. Intussen wordt de wapenstilstand getekend, die het begin van de bezetting inluidt. De kleine transportfirma van zijn familie ligt op apegapen, en de zaak weer opstarten vergt heel wat moed. Maar iemand die met een vrachtwagen regelmatig de demarcatielijn overrijdt kan natuurlijk interessant zijn voor heel wat mensen.)

 1. Negalyod deel 1, Vincent Perriot, Uitgeverij Daedalus, HC 35,95. (Een wereld doorsneden met gigantische pijpen en bevolkt door dinosaurussen. Steden die in de lucht zweven en hun schaduwen bedekken met de krioelende buitenwijken van de ijverige mensheid. En een alomtegenwoordig “netwerk” dat de aarde en de mensen domineert. Jarri Tchepalt is een herder uit de Ty-woestijn. Hij praat met dinosaurussen. Wanneer een onweersbui zijn kudde vernietigt, besluit Jarri – voor het eerst – naar de stad te gaan om wraak te nemen. Maar opstand en revolutie leiden niet altijd waar we dachten. Vincent Perriot brengt prehistorische wezens, sciencefiction-stedenbouw en low-tech schepen samen en ontwikkelt een verhaal over een universum waarin wraak veel verrassingen tegenkomt voordat het de zoektocht naar een betere wereld wordt.)
 2. Gil St. André 12: Een beladen verleden, Chrys Millien/Jean-Charles Kraehn, Uitgeverij Daedalus, HC 20,50.
 3. Carmen McCallum cyclus 4: H2O, deel 12: Het water van Golan, Emem/Fred Duval, Uitgeverij Daedalus 10,25.
 4. Magiërs 3: Altherat, Laci/Jean-Luc Istin, Uitgeverij Daedalus, HC 20,50.
 5. Elfen 24: De strafkolonie van Komoorth, Bojan Vukic/Eric Corbeyran, Uitgeverij Daedalus, HC 20,50.
 6. Het venijn 2: Vloedgolf, Laurent Astier, Uitgeverij Daedalus, HC 20,50.

 1. Travis cyclus 4: De kinderen van Marcos, deel 12: De kinderen van Marcos, Christophe Quet/Fred Duval, Uitgeverij Daedalus 10,25.
 2. Samoerai 13: Rood pigment en witte alcohol, Christina Mormile/Jean-François Di Giorgio, Uitgeverij Daedalus, 10,25.
 3. Samoerai legenden 6: Reiko, Cristina Mormile/Jean-François Di Giorgio, Uitgeverij Daedalus, 10,25.
 4. Ter 2: De gids, Christophe Dubois/Rodolphe, Uitgeverij Microbe, 9,95, HC 19,95.
 5. Scarlet Edge 1: Operatie dageraad, Anco Dijkman, Uitgeverij Personalia, 8,95. (Verslaggevers Bianca Scarlet en Ids Edge duiken in de duistere praktijken van de excentrieke miljardair Hector de Cervantes de Mornay en zijn privésecretaris Vincent Taft. Het verhaal voert hen langs lang vergeten plaatsen in Noord Nederland.)
 6. Op Mars_ 2: De eenlingen, Grun/Sylvain Runberg, Uitgeverij Microbe, 9,95, HC 19,95.

 1. De verloren wereld deel 3 van 3, Fabrizio Faina & Mauro Salvatori/Christophe Bec, Uitgeverij Daedalus, HC 20,50.
 2. RIP 1: Derrick – De dood overleef ik niet, Julien Monier/ Gaet’s, Uitgeverij Microbe, HC 22,50. (“Wil je weten wat ik de hele dag doe? Ik zal het je vertellen. Niks om jaloers op te zijn, mijn leven. Je zult het vast niet tot het einde uithouden.”)
 3. De kever en de koning, Thibau Vande Voorde, Uitgeverij Oogachtend, HC 28,00. (1899. Leopold II, koning der Belgen, stuurt expedities naar alle uithoeken van zijn persoonlijke kolonie in Midden Afrika. Joseph Lippens maakt deel uit van de expeditie die op zoek gaat naar zijn zieke vader, een respectabele ondernemer in ivoor die al geruime tijd niets meer van zich liet horen. Op de tocht door de binnenlanden van het Afrikaanse continent lijkt een mysterieuze kever zich in het oor van Lippens te nestelen. Hij wordt mentaal en fysiek tot het uiterste gedreven, en dreigt in de oneindigheid van het evenaarswoud ten onder te gaan aan de dwaasheid van de koloniale ambitie.)
 4. De aanslag, Glen Chapron/ Loïc Dauvillier, Uitgeverij Microbe, HC 24,95. (Dokter Amine Jaafari is een gerenommeerd chirurg en werkt in een van de grootste ziekenhuizen in Tel Aviv. Samen met zijn vrouw Sihem, die net als hij van Palestijnse origine is, woont hij ook in de Israëlische kuststad. Na een aanslag, waarbij bijzonder veel slachtoffers vallen, komt de Israëlische politie hem vertellen dat de zelfmoordterroriste zijn vrouw was. Amine gaat op zoek naar degenen die Sihem ertoe hebben aangezet deze bloederige aanslag te plegen. Tijdens zijn zoektocht wordt hij echter geconfronteerd met de harde realiteit waarvoor hij, als geïntegreerde Arabier, altijd de ogen had gesloten.)
 5. Inbreker deel 1 van 3: De sleutel, Mattias Ysebaert/ Frederik Hautain, Uitgeverij Oogachtend, 11,90. (Olav Mensson belandt in een ongerepte, haast paradijselijke wereld. Tot enkele vreemde, zielloze wezentjes hem gevangen nemen als offer aan hun mysterieuze meesteres. Ze zijn ervan overtuigd dat Olav een smerige inbreker is.)
 6. Jelmer 2: Ik ben gezien, Roelof Wijtsma/ Josse Pietersma, Uitgeverij Personalia, 8,95.

 1. Nu begrijpt U wat ik bedoel! deel 1: Heer Bommel en Tom Poes, van krantenstrip tot boek, Marten Toonder/Jack Didden & Erik Können & Paul Verhaak, Pas Producties, HC 45,00. (Deel 2 verscheen reeds WK 05-20.)
 2. Man en paard 3: Man en paard liggen dwars, Mestrik, Uitgeverij Personalia, 8,95.
 3. De man die geen saxofoon mocht spelen, Aimée de Jongh & Ibrahim R. Ineke, & Juliette de Wit & Marloes de Vries & Thé Tjong-Khing/Lilian Blom, Uitgeverij Personalia, 8,95. (Thé Tjong-Khing is naast striptekenaar en illustrator een groot filmliefhebber en -kenner. Die liefde voor film en de mogelijkheid tot het bedenken van verschillende plots brachten hem op het idee om vier (strip)tekenaars te vragen voor de “verstripping” van De man die geen saxofoon mocht spelen, een donker verhaal geschreven door Lilian Blom. Ook is hij er zelf mee aan de slag gegaan. Het resultaat is buitengewoon verrassend.)
 4. Het allerkleinste – een reis langs de bouwstenen van alles, Dirk Ridder/Robbert Dijkgraaf, Uitgeverij NewScientist, 14,99. (De bekendste wetenschapper van Nederland en een aanstormend talent in de stripwereld hebben de handen ineengeslagen. Het resultaat: een uniek beeldverhaal over de kleinste bouwstenen van de werkelijkheid. Robbert Dijkgraaf gaf voor DWDD University college over minuscule deeltjes zoals cellen, moleculen, atomen en zelfs nog kleiner. In deze strip, gebaseerd op dat college, wandel je met een gekrompen Dijkgraaf door de wereld van deze kleine deeltjes. Een fantasierijke tocht langs een aantal van de bizarste fenomenen uit de wetenschap. Dirk Ridder is striptekenaar en docent in opleiding. Met een eerdere versie van deze strip studeerde hij af aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Het allerkleinste leverde hem de Debutanten Award 2019 van het Stripfonds op.)
 5. Muizen en mensen, Rébecca Dautremer naar John Steinbeck, Davidsfonds vzw, HC 39,99. (John Steinbecks meesterwerk, bewerkt tot graphic novel door Rébecca Dautremer. Verenigde Staten, 1937: John Steinbeck publiceert een korte roman die een meesterwerk van de wereldliteratuur zal worden. Het is het verhaal van George en Lennie, twee seizoensarbeiders die door Californië reizen en dromen van een beter leven. Een prachtig verhaal, dat ons vertelt over vriendschap, hoop maar ook de wreedheid van mannen, en dat miljoenen lezers diep heeft geraakt. Frankrijk, 2020: Rébecca Dautremer verwerkt deze geweldige klassieker tot een ongelooflijke graphic novel. Voor deze tweede samenwerking met Tishina-edities hier vertaald door het Davidfonds, na Soie een paar jaar geleden, vernieuwt ze op briljante wijze haar universum en haar palet, en duwt ze haar talent verder dan ooit. Een intense dialoog tussen de volledige tekst van Steinbeck en de artistieke wereld van de beroemdste Franse illustrator.)
 6. Donald Duck pocket 307: De kerstwensen-bende, Walt Disney Studio’s, Sanoma, 5,75.

 1. StripPuzzle: De belegering, Peter de Smet, Uitgeverij Personalia, 19,95.
 2. StripPuzzle: De bovenbazen, Marten Toonder, Uitgeverij Personalia, 19,95.

tom

Back To Top
×Close search
Zoeken