skip to Main Content

2017 WEEK 24

 1. Vertongen & Co 20: De rally van Monte Cacao, Wim Swerts/Vanas & Hec Leemans, Standaard Uitgeverij, 5,99.
 2. Donald Duck history pocket 5: Reizen in de nieuwe tijd, Walt Disney Studio’s, Sanoma Media, 8,95.
 3. Verschanst in de tijd – 1581 – de slag bij Noordhorn, Meinte Strikwerda, Uitgeverij Personalia, 8,95. (HC 02-12-15.)
 4. Tim MacNab zoekt kopij, Marten Toonder, Uitgeverij Personalia, HC 17,95. (Geschreven in 1937. “Een heuse detective geschreven door Marten Toonder! En zonder plaatjes. Een uniek pareltje in vergelijking mat het werk van vaderlandse misdaadauteurs die toentertijd de toon zetten zoals Ivans, Willy Corsari en Havank.” Aldus Tomas Ross.)
 5. Fflint en het mysterie van de nevelhaaien, Fred de Heij/Ger Apeldoorn, Uitgeverij Personalia, 8,95, HC 19,95. (Fflint is een realistisch getekende detectiveserie, die zich afspeelt in het Londen van Koningin Victoria. Hoofdpersoon Llewelyn Fflint is bibliothecaris in het National Museum en stelt daar eigenlijk weinig voor, behalve dat zijn grote kennis en inzicht hem in staat stellen om vreemde zaken op te lossen. De strip borduurt voort op de gelijknamige strip die Peter van Straaten samen met Yvan Delporte maakte voor het stripblad Pep in de jaren 1970. Een eigentijdse strip, die omschreven kan worden als een kruising tussen de populaire tv-series Sherlock Holmes, Ripper Street en Fringe. Llewelyn Fflint beleeft fantastische avonturen in een realistische setting met een niet altijd even voor de hand liggende verklaring.)

 1. Dode varkens, Ben Vranken, Uitgeverij XTRA, HC 34,90. (De wereld van Ben Vranken is een wereld in verval. Tegen de getekende achtergrond van een modderig Zeeuws schorrenlandschap richt hij een scheefgezakt monument op voor buitenbeentjes die in de vette zeeklei worstelen met hun afkomst en hun beklemmende omgeving. Buitenbeentjes die soms een levenslust laten zien die schril afsteekt bij de weinig benijdenswaardige situatie waarin zij zich bevinden. Deze lijvige verzamelbundel bevat een selectie van de beste verhalen van Ben Vranken in stripvorm, toegelicht door de auteur en verrijkt met een dossier. Met een voorwoord van Erik de Bruyn, regisseur van “Wilde Mossels”.)
 2. La casa, Paco Roca, Soul Food Comics, HC 22,50. (In de loop der jaren vult een huis zich met de herinneringen van haar bewoners. Herinneringen aan personen, verhalen en momenten die uiteindelijk de stille getuige van een heel leven te worden. Een jaar na de dood van hun vader keren zijn drie kinderen terug naar het vakantiehuis van hun familie, met de intentie om het te verkopen. Maar tussen het uitmesten en opknappen door worden ze geconfronteerd met oude herinneringen en dromen van een mogelijke toekomst. Langzaam groeit het besef dat ze door de verkoop niet alleen de herinnering aan hun vader zullen verliezen, maar ook een stuk van hun eigen leven.)
 3. Asterix en de Belgen, Albert Uderzo/René Ciscinny, Hacette, 6,95. (Speciale editie met een 16 pagina’s dossier, in een beperkte oplage.)

 1. De witte ezel, Zaidon, Irak 2007, Maximilian Uriarte, Soul Food Comics, HC 27,50. (Een graphic novel over de oorlog en de nasleep ervan. Het verhaal van de Amerikaanse militair Abe en zijn vriend Garcia, hun uitzending naar Irak en de confrontatie met het thuisfront. Een ervaring die je niet onberoerd laat. Een indringende schets van de militaire cultuur en kameraadschap, de afstand die er met geliefden kan ontstaan en de botsing tussen idealisme en realisme. Maximilian Uriarte werd zelf tweemaal uitgezonden, Missie Iraqi Freedom. Met dit rauwe album verwerkte hij zijn frustraties en het verlies van enkele kameraden na terugkomst.)
 2. Charley’s oorlog 3: 17 oktober 1916 – 21 februari 1917, Joe Colquhoun/Pat Mills, Just Publishers, zwart/wit, HC 19,95.
 3. De complete Attila, Derib/Rosy & Kornblum, Uitgeverij Arboris, HC 29,95, luxe HC 59,95. (De luxe uitvoering heeft een genummerde oplage van 90 exemplaren met een preegstempel + bijgevoegd een genummerd prentje eveneens voorzien van een preeg. Met stofomslag. Zwitserland is het land van de chocolade, de gesmolten kaas en van stripmaker Derib, het pseudoniem van Claude de Ribaupierre. Maar het is ook het land van Attila, de hond die als geheim agent werkt voor de Zwitserse staat. Een pratende hond, die nergens bang voor is en handig gebruik maakt van zijn perfecte vermomming. Tussen 1967 en 1973 ontstonden vier verhalen vol spanning en komische situaties rond Attila en zijn vaste helper Ernst Dommelaar, geschreven door Maurice Rosy en Maurice Kornblum en getekend door Derib. Deze vier verhalen, aangevuld met de twee bestaande korte verhalen die nooit eerder in album verschenen, worden nu voor het eerst gebundeld. Uiteraard bevat dit boek ook een uitgebreid dossier over de strip en de auteurs.)

 1. De complete Beverpatroelje 5: Onheil in Braslavië, Michel Tacq/Jean-Michel Charlier, Arboris, HC 24,95, luxe HC 59,95. (Integrale uitgave met dossier. In dit deel “De verborgen kroon” + “De duivelskloof” + “De trip met de autobus”. De luxe editie is in linnen gebonden, heeft een stofomslag en is gemaakt in een oplage van 200 genummerde exemplaren + bijgevoegd een genummerde prent. Het voorste schutblad heeft een speciale reliëfstempel, evenals de prent.)
 2. DirkJan schoolagenda 2017/2018, Mark Retera, Mandarijn, HC 12,95.
 3. Octopus, Mark Hendriks, scratch Books, zwart/wit, HC 39,90. (Op oblongformaat met linnen rug gebonden in een slipcase. Een klein dorpje in Korea. Twee toeristen dwalen rond, op zoek naar authentieke ervaringen. Een clubje oude dames gaat wandelen. Een oude man zit onder een boom te drinken, hopend dat zijn vrouw er niet achter zal komen. Een vrouw runt overdag een toeristenwinkeltje en speelt ’s avonds computerspelletjes met haar neefje. Maar ze heeft geen zin om te wachten op klanten en gaat liever vissen in een natuurreservaat. Daar, als ze zonder zuurstof met haar speer op vissen jaagt, ontdekt ze een octopus die kan praten. En wat hij zegt vindt ze even irritant als intrigerend. In Octopus raken parallelle verhaallijnen langzaam in elkaar verstrikt als de tentakels van een octopus. In zijn prachtige, vrije tekenstijl vertelt Mark Hendriks een zonderling verhaal waarin traditie en de moderne tijd elkaar raken en waarin niets is wat het lijkt.)
 4. Brammetje Bram: Knevel de killer, Eddy Ryssack, Hauwaerts Uitgeverij, HC 30,00. (Brammetje Bram, van de zwaar onderschatte Antwerpse tekenaar Eddy Ryssack [1928-2004], staat volop in de aandacht. In dit boek worden de originele tekeningen van het eerste lang verhaal van Brammetje Bram in al hun glorie in zwart-wit gereproduceerd, aangevuld met scenario-notities en schetsen.)

tom

Back To Top
×Close search
Zoeken