skip to Main Content

2020 WEEK 26

 1. Raven deel 1 van 3: Nemesis, Mathieu Lauffray, Dargaud Benelux, HC 16,95. (Het verhaal speelt zich af in de periode 1666, dit is de glorieperiode van de piraterij, daar waar Long John Silver het einde was. Wie is Raven? Raven is een scheepsjongen die nergens toe behoort, en door Piraten ingelijfd werd. Maar een karaktertrek die later ontluikt zal hem het leven complexer maken en hem buiten zijn collega’s plaatsen. Een beetje een idiote trots en een ongelofelijke goesting om voluit te leven, een probleemschepper maar ook de perfecte vriend Wie is Darksee? Ze is 25 jaar oud, verbannen, bloedmooi, gebrandmerkt door een rood ijzer, beschikt over een bemanning van meer dan 150 mensen en een prachtig schip. Wat natuurlijk als snel het ego van Raven prikkelt.)
 2. Marsupilami kortverhalen, diverse auteurs, Dupuis, HC 19,95. (De Marsupilami, een legendarisch dier uit het hart van de jungle van Palombië, wordt in 1952 geboren uit de pen van André Franquin in een avontuur van Robbedoes en Kwabbernoot: Robbedoes en de erfgenamen. Al snel krijgt dit buitengewone personage een eigen reeks, getekend door Batem, en in 2012 verschijnt hij zelfs op het witte doek in Sur la piste du Marsupilami, “In het spoor van de Marsupilami”. Vandaag brengt een nieuwe generatie stripauteurs een hommage aan het beroemde buideldier. Elf auteurs schilderen in zeven verhalen de verschillende facetten van de Marsupilami: Collin, Ducoudray, Garnier, Gijé, Goum, Hamon, Mobidic, Munuera, Tako, Vernay en Zabus.)
 3. Dangerous liaisons – hoe het begon 3: De ondergang van de minnaars, Djief/Stéphane Betbeder, Glénat Benelux, HC 17,95.
 4. Vrije Vlucht: Vluchtige ontmoetingen, Dany/ Denis Lapière, Dupuis, HC 19,95.
 5. Airborne 44 integraal 4 (Bevat de delen 7 en 8, Philippe Jarbinet, Casterman, HC 26,95.
 6. Agata 2: Broadway, Olivier Berlion, Glénat Benelux, HC 19,95.

 1. De onderzoeken van lord Harold 1: Blackchurch, Xavier Fourquemin/ Philippe Charlot, [Blloan], HC 17,95. (De makers van het ontroerende De Wezentrein, nemen je in het spoor van Lord Harold mee naar Blackchurch, een van de beruchtste wijken van Londen. Lord Harold Alaister Cunningham Talbot, twaalfde van de naam, is erfgenaam van een van de roemrijkste families van het Victoriaanse Engeland. Dankzij zijn nobele afkomst leeft hij een comfortabel en gemakkelijk leven. Toch besluit de grote liefhebber van roman-literatuur de handen uit de mouwen te steken. Hij stelt zijn prestigieuze opleiding ten dienste van de wet en gaat voor de politie werken. Maak kennis met de kersverse inspecteur van Blackchurch en zijn trouwe viervoetige “speurneus”, Hermes! Lord Harold belandt er in een bonte wereld vol bedriegers en doorwinterde bandieten, waar alleen zwijgen echt goud is. Zijn verfijnde manieren springen er in het oog, zeker bij de drie jonge vrouwen die de wijk in een ijzeren greep houden. De detectiveverhalen van een held die scherp afsteekt tegenover zijn omgeving, met alle gevolgen van dien. Misverstanden, maar vooral veel avontuur.)
 2. Jenny Pine 1: Gelijke munt, Fred de Heij/Willem Ritstier, [Blloan], HC 16,95. (Net voordat Jenny Pine en haar partner, Ben Starling, willen gaan verhuizen wordt Ben in koelen bloede vermoord. Hun huis brandt tot op de grond toe af. Jenny herkent er de hand van de Culvert Brothers in, outlaws met wie ze in het verleden nog heeft samengewerkt. Ze besluit voor eens en altijd met Bernie en Zacharias Culvert en hun handlangers af te rekenen, maar eerst moet ze nog geld incasseren bij een plaatselijke grootgrondbezitter. Haar plan loopt helemaal mis en ze krijgt de werknemers van de grootgrondbezitter achter zich aan. Wie is nu de jager? En wie is opgejaagd wild? Een opwindende achtervolgingsrace in het Wilde Westen.)
 3. De integrale Dan Cooper deel 8 van 12, Albert Weinberg, Le Lombard, HC 32,95.
 4. De grote zeeslagen 11: Bismarck, Jean-Yves Delitte, Glénat Benelux, HC 17,95.
 5. Alex senator 10: Het woud der carnivoren, Thierry Démarez/Valérie Mangin, Casterman,10,50.
 6. USS Constitution 1: Aan land heersen vaak strengere wetten dan op zee, Franck Bonnet, Glénat Benelux, HC 17,95. (Boston, 1803. Pierre-Mary Corbières, een verlegen jongeman van 16 jaar monstert aan bij de USS Constitution, een oorlogsschip dat koers zet naar de Middellandse Zee om de strijd aan te binden met de Barbarijse staten. Terwijl de bemanning van de lange reis gebruikmaakt om manoeuvres te oefenen, maakt Pierre-Mary kennis met het leven op zee en knoopt hij weer vriendschap aan met oude kennissen, zoals de zwijgzame Nicolas. De twee mannen zijn eerst bootsgezellen, dan wapenbroeders, en beseffen dat ze elk zware familiegeheimen meezeulen. Duikt hun verleden weer op in de woeling van de oorlog die hun wacht? Na De piraten van Barataria komt Franck Bonnet nu met een nieuwe avonturenreeks die zich afspeelt op zee. Deze wervelende reeks, met een romaneske toets, is gebaseerd op waargebeurde feiten en gaat heel nauwkeurig om met de geschiedenis, met veel aandacht voor technische details, zoals zeemanstaal, getrouwe weergave van de schepen en het materieel).

 1. Alleen 12: De opstandelingen van Neosalem, Bruno Gazzotti/Fabien Vehlmann, Dupuis, 8,50.
 2. De muizen van Leningrad 2: De dodenstad, Thomas Du Caju/Jean-Claude Van Rijckeghem, Dupuis, 8,50, HC 16,95.
 3. Game over special: Princess over, Eric Adam/Midam, Ballon Comics, 7,50.
 4. Emma en Charlotte 5: Een te korte zomer, Lena Sayaphoum/Jérôme Hamon, Dargaud Benelux, 5,00.
 5. Sisco 11: Belgian rhapsody, Thomas Legrain/Benec, Le Lombard, 8,50.
 6. Tristan 18: De veroveraar, Paul Teng/ Valérie Mangin, Casterman, 8,50.

 1. De zusjes Duizendblad 1: De droom van Sarah, Alessandro Barbucci/ Giovanni Di Gregorio  & Alessandro Barbucci, Dupuis, 8,50. (Voor Moederdag willen de drie zusjes Grémillet hun moeder een fotoalbum geven. Wanneer ze de zolder doorzoeken, vinden ze een foto van hun moeder die zwanger poseert voor een erg speciale boom. Maar wie is de baby? Er klopt iets niet aan de foto! Welk mysterieus verleden heeft hun moeder altijd voor hun verzwegen? Met zijn virtuoze tekeningen brengt Alessandro Barbucci deze moderne familiekroniek tot leven. Achter de onthulling van een drama uit het verleden gaat de onvoorwaardelijke liefde schuil van een moeder voor haar dochters. Elk van de drie zusters heeft haar eigen karakter: Sarah, de autoritaire oudste, Cassiopeia, de kunstzinnige jongere zus, en Lucille, de jongste, die alleen met haar kat praat. De mooie stenen van de stad, de plantentuin, de weelderige vegetatie, de kleine marktjes…)
 2. Insecten deel 5, Cosby/Christophe Cazenove & François Vodarzac, Ballon Comics, 7,50.
 3. Black squaw 1: Nighthawk, Alain Henriet/ Yann, Dupuis, 8,50, HC 16,95. (Pilote Bessie Coleman was een Afro-Indiaans-Amerikaanse die een obsessie voor het vliegen had, wetende dat het in die tijd, de jaren 20, bijna onmogelijk was voor iemand zoals zij. Daarenboven leefde ze in Texas waar de Ku Klux Klan de scepter zwaaide. Bessie kwam in dienst van Al Capone die tijdens de drooglegging alcohol kon laten overvliegen vanuit Franse eilanden niet ver van Canada. Maar natuurlijk niet zonder gevaar van de Amerikaanse kustwacht. Ook de Ku Klux Klan was in die periode oppermachtig, zelfs de toenmalig president was hen goedgezind, waardoor Bessie ook dit als extra gevaar bij krijgt. De tekenstijl is terug zeer fijn afgewerkt.)
 4. Lucky Luke 11: De bende van Joss Jamon, Morris, Dupuis, 7,95. (New look.)
 5. Lucky Luke 60: De pony express, Morris/ Xavier Fauche & Jean Léturgie, Lucky Comics, 7,95. (New look.)
 6. Jommeke 300: De plasticjagers, Jef Nys, Ballon Comics, 6,50.

 1. Buck Danny de integrale 5: 1956 – 1958, Victor Hubinon/Jean-Michel Charlier, Dupuis, HC 32,95. (Bevat de verhalen “C-22654 antwoordt niet meer” + “Gevaar in het noorden” + “Buck Danny tegen Lady X”. Met uitgebreid dossier.)
 2. De pioniers van de nieuwe wereld 21: Fort Michilmackinac, Ersel/Maryse & Jean-François Charles, Glénat Benelux, HC 14,95.
 3. Snowpiercer, Jean-Marc Rochette/ Benjamin Legrand & Jacques Lob, Casterman, HC 32,95. (Deze uitgave is een integrale versie die de drie oorspronkelijke delen omvat van Snowpiercer, namelijk De IJstrein, De Verkenner en De Oversteek. De delen 2 en 3 verschenen niet eerder in het Nederlands. Op een dag explodeerde de bom eindelijk. En de hele aarde bevond zich plotseling in een eeuwige bevroren winter, vijandig tegenover alle vormen van leven. Elke vorm? Niet helemaal. Wonder boven wonder vond een heel klein deel van de mensheid zijn toevlucht in extremis in een revolutionaire trein, de Transperceneige, aangedreven door een fantastische machine met voortdurende beweging die de wonderen van de ramp snel de bijnaam Saint Loco gaven. Maar aan boord van het konvooi, nu de bewaarder van het laatste monster van de menselijke soort op deze dode planeet, was het snel nodig om te leren overleven. En mannen hadden natuurlijk niets dringender dan de goede oude mechanismen van sociale stratificatie, politieke onderdrukking en religieuze leugens te reproduceren. Grote strip uit de jaren 80 gecreëerd door Jean-Marc Rochette en Jacques Lob, overgenomen in de late jaren 90 voor twee extra volumes door Benjamin Legrand na de dood van zijn scenarioschrijver, verschijnt de transperceneige-trilogie opnieuw in een enkel volume ter gelegenheid van zijn aanpassing aan de bioscoop [Snow-piercer, op schermen van het einde van de zomer] van de beroemdste Koreaanse filmmakers, Bong Joon-ho. De herontdekking van een van de beste science fiction-sagen die Franse strips produceren: dertig jaar na de oprichting heeft Le Transperceneige niets van zijn kracht en zijn unieke moderniteit verloren.)
 4. Groepstherapie 1: De dansende ster, Manu Larcenet, Dargaud Benelux, HC 15,95. (Groepstherapie is een schitterend verhaal van Manu Larcenet over een stripmaker – niemand minder dan Larcenet zelf – op zoek naar inspiratie. In een voortdurende zoektocht doorkruist hij de wereld van de creatie. Hij duikt de geschiedenis in, doet een oproep aan de grootste schilders, raadpleegt Boileau, Nietzsche en God himself. Niet elke dichter kan humor met wanhoop rijmen, en toch slaagt Manu Larcenet net daarin met dit grappig, ontroerend en opzienbarend album. Hij maakt van elke tekening, elke pagina, elke tegenslag een hilarisch en aangrijpend moment. Tegenover de benauwing van de creatie plaatst hij zichzelf, naakt, zonder veinzerij of trukendoos. Hij trekt op een prachtige ontdekkingstocht, doordrongen van verrassende humor en een hartverscheurende waarheid op zoek naar de goddelijke inspiratie, of eender welke inspiratie, gewoon al is het maar een miniem stukje inspiratie, iets. Want zonder inspiratie is een kunstenaar niets. Manu Larcenet toont zich in “Groepstherapie” weer meester van de humor en creëert een unieke sfeer die je als lezer meteen meetrekt, recht naar de afgrond die gaapt voor de voeten van de inspiratieloze artiest.)
 5. Assholes, Bram Algoed/ Micah Stahl, [Blloan], HC 24,95. (Een vroege ochtend op een golfbaan in Los Angeles. Twee beroemde tv-presentatoren treffen elkaar voor een “vriendelijke” partij golf van 18 holes waarbij uiteindelijk alle remmen losgaan. Want achter de geperfectioneerde façades gaan heel wat kleine kantjes schuil. In deze baldadige graphic novel van de Belgische tekenaar Bram Algoed en de Amerikaanse scenarist Micah Stahl komen allerlei thema’s aan bod van narcisme en roem over seksisme tot eenzaamheid en (een gebrek aan) verantwoordelijkheidszin. Soms tragisch, soms ontzettend brutaal, maar altijd komisch. Een aanrader voor wie houdt van een eigenzinnig verhaal in een eigenzinnige tekenstijl.)
 6. De drager 1: Nimf, Dimitri Armand/ Tristan Roulot, Le Lombard, 8,50. (Het verhaal over een verdorven militair avonturier met rode ogen, die alle opdrachten wil vervullen op één voorwaarde. Dat je bereidt bent om… zijn ei dat hij je geeft, op te eten! Spannende avonturen waarbij hij achterna gezeten wordt door een mysterieuze vrouw in een wereld die bedreigt wordt door ROEST die alle metaal aantast.)

tom

Back To Top
×Close search
Zoeken